• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тренінг «Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку» для вчителів початкових класів ковпаківської гімназії

Тренінг «Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку» для вчителів початкових класів ковпаківської гімназії

2014-10-29

/Files/images/pochatkova_shkola/shkola/DSC_0010.JPG Робота з тренером

Тренінг «Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку» для вчителів початкових класів ковпаківської гімназії

Динамізм, притаманний сучасній цивілізації, зростання соціальної ролі особистості, гуманізація і демократизація суспільства, швидка зміна техніки і технології в Україні сприяли висуненню нових вимог до сучасної освіти. Нині школа має сформувати в учнів розвинуте критичне мислення, виробити навички ефективного спілкування з усіма людьми, уникаючи конфліктних ситуацій, вміння творчо працювати, вирішувати різноманітні ситуації і, насамперед, сформувати бачення самого себе у взаємозалежності з іншими. Іншими словами, школа повинна дати учневі не лише суму академічних енциклопедичних знань, бо це є лише передумовою розвитку його мислення, а сформувати компетентності учня, здатність ефективно і творчо застосовувати знання й уміння в нових, нестандартних умовах, вчити самостійно здобувати знання.

З огляду на це роль учителя як авторитарного транслятора готових ідей змінилася. Нині він має виступати як організатор учіння, людина, яка створює сприятливі умови для самостійного осмисленого навчання, щоб кожен крок дитини був мандрівкою до джерела мислення й мови.

Щоб зробити процес навчання цікавим, різноманітним, ефективним, відповідним потребам та індивідуальним можливостям дітей, вчителі початкових класів Котелевської гімназії №1 імені С.А. Ковпака намагаються використовувати на практиці різні моделі та форми продуктивного мислення, творчо поєднувати в своїй роботі традиційні та інтерактивні методи навчання молодших школярів, упроваджувати позитивний світовий досвід, зорієнтований на розвиток креативності учнів.

Підтвердженням творчого пошуку наших вчителів з даних питань став тренінг на тему «Розвиток креативності у дітей молодшого шкільного віку», проведений 29 жовтня методистом КПМ ПОІППО Надією Миколаївною Токаренко.

Зокрема тренер наголосила, що домогтися найбільшого результату від дій, які ми робимо, можна лише за умови вміння думати і вчитися. Тож наше завдання - створити такі умови навчання, за яких кожен учень максимально міг би розвинути свої здібності та був готовий відчути себе майбутнім «дизайнером» як свого власного життя, так і суспільного життя країни. Наша гостя на вдало проведених вправах, іграх показала, як через готовність помилитися, позитивні емоції, заохочення, цікаве спілкування, розвивальні вправи та ігри , інтерактивні методи навчання та використання наочності щоденно прокласти стежку до серця дитини, її мислення, її становлення.

Інтелектуальний розвиток дитини відбувається тоді, коли вона спроможна творити нове на суб’єктивному рівні. Тож вчителі мали змогу на тренінгу продемонструвати на прикладах, як створити на уроці такі умови, щоб на основі досліджень, спостережень, порівнянь , аналізу та синтезу учні самі відкривали для себе нові правила, закономірності, властивості, доводячи висунуті гіпотези, активно спілкуючись між собою, перетворюючи навчально-виховний процес на урок мислення – спілкування. Такий вид роботи, зазначила Надія Миколаївна, забезпечує постійну активну взаємодію всіх учнів, високий рівень засвоєння матеріалу, інтелектуальний розвиток школяра, розвиває його інтерес і допитливість, внутрішню мотивацію навчання, увагу до слова, спонукає до творчої праці.

Педагогічний колектив початкових класів гімназії №1 вдячний організаторам даного тренінгу та особисто Надії Миколаївні. Впевнені, що такі творчі пошуки сприятимуть покращенню якості освіти та спільному творенню справжнього вільного «суспільства, що думає».

Кiлькiсть переглядiв: 405

Коментарi