• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про заходи щодо Безпеки в Інтернет-мережі

Про заходи щодо Безпеки в Інтернет-мережі

2020-10-20

КОТЕЛЕВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕКТОР ОСВІТИ ТА МОЛОДІ

16.10.2020 № 01-13/50 Керівнику закладу загальної середньої освіти

Відповідно листа Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 07.10.2020 року № 4575/03.02-12 «Щодо попередження випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій» інформуємо про заходи щодо попередження випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, ініційовані Уповноваженим Президента України з прав дитини.

За даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу на дітей в онлайн (David Wright. СОVID-19: ехресtations and Effects on children onlain, June 2020) в період карантину діти стали проводити на 80% більше часу онлайн, значно почастішали випадки булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі. На жаль, в Україні такі випадки також почастішали, разом з цим підвищились звернення щодо випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Тільки за останній місяць інформаційний простір сколихнули кілька історій, коли діти зазнали сексуального насильства та сексуальної експлуатації в цифровому середовищі. Це свідчить про негайну необхідність запровадження інформаційно-просвітницьких заходів для захисту дітей в цифровому середовищі, формуючи в них обізнаність про наявні ризики, а відповідно – і стійкість до них.

З метою реагування на подібні випадки, Урядом було створено цілодобову безкоштовну державну консультаційну лінію за номером 1545 (далі обрати 3) щодо безпеки дітей в Інтернеті, на яку можуть звертатися діти, батьки та спеціалісти, що працюють із дітьми.

У механізмах захисту дітей від сексуальних ризиків в Інтернеті також надзвичайно важливим є проведення у жовтні-листопаді 2020 року превентивних занять із даної теми для всіх дітей 5-11 класів. Матеріали для занять можна знайти за посиланням https://stор-sexting.іn.uа. У полі „Меню” (що позначене трьома горизонтальними рисками у верхньому лівому куті екрана) треба обрати заголовок „Вчителям”. Всі наявні уроки розташовані у лапках згідно з віковими категоріями учнів. Обравши потрібну папку, вчитель може безкоштовно завантажити всі необхідні матеріали для проведення уроків.

Після проведення уроку, заповнення онлайн форми https://сutt.Iу/4FZmhJх, складання звіту за формою, наданою в матеріалах уроку, вчитель отримає відповідний документ, що засвідчує проведення уроку. З умовами отримання електронного документа, що посвідчує проведення уроку, можна ознайомитись на останній сторінці посібника вчителя до кожного з уроків.

Перед проведенням уроку вчителі можуть дізнатись більше про особливості захищеності дітей в цифровому середовищі та про роль вчителя у цьому на спеціалізованому вебінарі „Як педагогічні працівники можуть створити безпечний онлайн-простір для учнів”, що розміщений у вільному доступі за посиланням: https://naurok.com.ua/webinar/yak-pedagogichni-pracivniki-mozhut-stvoriti-bezpechniy-onlayn-prostir-dlya-uchniv .

З метою профілактики та захисту дітей від шантажу в цифровому просторі, сексуального насильства та експлуатації розроблено відеороликStор Sехtіng, що носить соціально значимий, некомерційний, характер, Посилання для завантаження відеоролика:https://drive.google.com/drive/folders/1bg6W7wefCjLrbAwVN2FQPfVRdJOhZdeG?usp=sharing.

За додатковою інформацією можна звернутися до контактних осіб: Харченко Мирослава, головний консультант Відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини, тел.: (097) 927 14 14, (044)255 63 67, miroslavaharchenko@gmail.соm. Мiroslava.Кhагсhеnko(@.арu.gov.ua та Кликова Поліна, Керівник проєкту #stop_sехтинг, тел.: (095) 440 31 79, lina,klykоуа@,gmail,соm .

Вищезазначену інформацію рекомендуємо:

- довести до відома працівників закладів освіти, учнів, батьків та осіб, що їх замінюють, інформацію про функціонування та можливість звернення націлодобову безкоштовну державну консультаційну лінію за номером 1545 (далі обрати 3) щодо безпеки дітей в Інтернеті;

- використати при проведенні у жовтні-листопаді 2020 року превентивних занять за даною темою для всіх дітей 5-11 класів;

- у випадку впровадження інших видів навчання (дистанційне, змішане) забезпечити проведення даних заходів в онлайн режимі.

Завідувач І. НАЗАРКО

Іваніцька, 21301

Кiлькiсть переглядiв: 327

Коментарi